Lidt om mit kunstneriske liv indtil nu

Finn Juul

kunstmaler

Født 1953

Autodidakt igennem et halvt liv – godt og vel.

Fik mit første staffeli som 10-årig.

Er fra en årgang, hvor jeg både har hilst på Preben Hornung under et praktikophold på Det Kongelige Teaters malersal, ligesom jeg i en årrække kom privat hos den færøske maler Joensen-Mikines og hans søde kone, Karen.

I mit voksenlivs ferier har jeg vel nærmest været fast inventar på diverse europæiske museer til stor fortrydelse og udbredt kedsomhed hos en ellers forstående og overbærende ægtefælde samt vores 2 piger, der ofte mente, at tiden for længst var kommet til en ønsket familiær demokratisk valgproces om malerier kontra iskager og badeferie.

 Udstillinger fra 1978 og frem i offentlige bygninger, virksomheder og kunstforeninger. Næstved Kunstforenings censurerede udstilling 2011. De senere år deltaget i Åbne Atelierdøre Guldborgsund.

 Fra min grønne og vilde ungdom har jeg været flere af maleriets ismer igennem, men fra min debutudstilling i 1978 og til i dag, er der klare paralleller i motiv og brug af materialer. Tiden imellem og de mentale kanter, der er blevet slået af og klinket, har dog nu givet mindre skal og overflade og mere substans og dybde i udtryk og teknisk virtuositet.

Portrættet er prioriteret højt, hvad enten det er personer eller dyr, der kommer "under penslen".

Når jeg holder frikvarter fra portrættet, "kaster jeg penslerne" efter motiver i naturen eller opstillinger i atelieret. Alt sammen for at fastfryse et øjebliks billede ved hjælp af alle sanser og suge indtrykkene helt ned i lungespidserne, i tæerne, eller hvor de nu havner, inden de igen afsættes på lærred eller papir. Hvis jeg da ikke lige bliver forstyret  af vores forkælede hund eller kat, der i maleriets ”hellige haller” af og til synes at de vil aflevere en levende mus til ”far”, så jeg kan skærpe mine jagtegenskaber og ikke blive for stillestående. Jeg tror nu nok, at vore to 4-benede terrorister har misforstået noget omkring kunstens muser.

29-Januar-2018